Kolonoskopie – lepší je prevence, než něco zanedbat

Zažívání
redakce Biopron 14.03.2023

Zdravá střeva hrají zásadní roli pro naše celkové zdraví.

Zdravá střeva hrají zásadní roli pro naše celkové zdraví

V dnešní době se dozvídáme čím dál tím více informací o důležitosti střev  pro naše celkové zdraví. Základní úlohou našich střev je bezesporu trávení potravy a vstřebávání živin. Úloha našich střev a střevní mikrobioty  je nicméně ještě zásadnější, než jsme si doposud mysleli. Věděli jste, že střevo je  největším imunitním orgánem našeho těla? Ve střevech se nachází 70% imunitních buněk. Jejich prostřednictvím střevní mikrobiota ovlivňuje funkce v podstatě všech systémů našeho těla (trávicího, imunitního, nervového, metabolismu a dalších systémů). V našich střevech se zároveň tvoří  90% serotoninu, který je známý jako hormon štěstí. Střeva jeho prostřednictvím ovlivňují i to, jak se cítíme, naši náladu.

Současný moderní životní styl ovlivňuje diverzitu naší střevní mikrobioty 

Střevní mikrobiota je tvořena mikroorganismy sídlícími v lidském střevě. Zdravý člověk má ve svých střevech přibližně 1 000 různých bakteriálních druhů. Jejich složení je pro každého z nás unikátní tak, jako jsou naše otisky prstů. Současný moderní životní styl (spěch, stres, nedostatek pohybu) a naše uspěchané stravování nám jen velmi obtížně dovolí konzumovat zdravou a zejména vyváženou stravu. To má za následek sníženou diverzitu střevní mikrobioty. Doplnění stravy o probiotika a prebiotika tak podpoří vhodnou péči o naše střeva. 

Kolonoskopie – lepší je prevence, než něco zanedbat

S přibývajícím věkem také přibývají doporučení preventivních vyšetření, která je vhodné podstoupit, abychom si  zachovali naše zdraví v co nejlepší kondici i nadále. K takovým vyšetřením patří například vyšetření střev – kolonoskopie. Preventivní  kolonoskopické screeningové vyšetření vám hradí pojišťovna od 50 let věku. V případě potřeby může kolonoskopii předepsat váš praktický lékař i dříve.  Dlouhodobě nezdravý životní styl a nezdravé stravování přivádí na kolonoskopické vyšetření střev ale i příslušníky mladší generace.
 

Jak probíhá kolonoskopie?

Koloskopie je endoskopické vyšetření konečníku a tlustého střeva (případně lze  vyšetřit i koncovou část střeva tenkého) prováděné tenkým ohebným endoskopickým přístrojem. Cílem zákroku je zjistit  stav vašich střev a případně příčinu vašich obtíží, pokud již nějakými obtížemi trpíte (střevní záněty, polypy apod.) Během vyšetření lze provést diagnostický odběr ze střevní sliznice – biopsii, nebo odstranění střevního výrůstku – polypu, z nějž by v budoucnosti mohl vzniknout zhoubný nádor. 

Jak se na kolonoskopii správně připravit?

Klíčová je kvalitní příprava vašich střev. Tlusté střevo za normálních podmínek obsahuje tuhou stolici, proto je základním předpokladem k úspěšnému kolonoskopickému vyšetření jeho úplné vyprázdnění. Doporučuje se týden před vyšetřením  přechodně vysadit preparáty s obsahem železa, warfarin, nízkomolekulární heparin či léky snižující hladinu cukru v krvi (po konzultaci s vaším ošetřujícím lékařem).
Cca 5 dní před vyšetřením vynechejte stravu s velkým obsahem nestravitelných  rostlinných zbytků (ovoce, zeleninu, obiloviny, luštěniny, celozrnné pečivo, mák, ořechy, tuhé maso, rýži atd.). Den před vyšetřením vynechejte tuhou stravu, pijte jen čiré tekutiny.  Svůj obvyklý příjem tekutin zvyšte. Obvykle den před kolonoskopickým vyšetřením (večer do cca 20. hodiny) a  v den vyšetření (do 4. hodiny před začátkem kolonoskopického vyšetření) je nutné vypít projímavý roztok. Používají se například makrogolové roztoky či kombinované přípravky s projímadly. I během přípravy projímadly pijte pouze čiré tekutiny. 4 hodiny před vyšetřením již nepijte nic. Detailní popis přípravy ke kolonoskopii obdržíte v zařízení, kde vám bude vyšetření provedeno.

Jak správně pečovat o vaše střeva po kolonoskopii?

Po kolonoskopii, pokud vám nebyly odstraňovány polypy, je možné jíst a pít bez větších omezení. V případě terapeutického výkonu dbejte pokynů svého lékaře. 

Přechodně se  po kolonoskopii můžete setkat se zažívacími obtížemi (pocit břišního diskomfortu, nadýmání, průjem či naopak zácpa). 

Současně se zdravou a vyváženou stravou je vhodné podpořit po  kolonoskopii  rovnováhu vaší střevní mikrobioty doplněním probiotik a prebiotik. Vyzkoušejte například Biopron 9 Premium, nejsilnější z řady Biopron, komplex s  9 probiotickými kmeny ve vysoké denní dávce 20 miliard a prebiotiky. 

Po kolonoskopii doplňujte probiotika a prebiotika.

KDE KOUPIT

 

Pečujte dobře o svá střeva, odvděčí se Vám celé tělo!

Přečtěte si více

Předchozí Další