Stres a střevní zdraví

Nerovnováha střevní mikrobioty
redakce Biopron 21.05.2020

Zdraví začíná ve střevech! I když to může znít jako hrubé nadhodnocení faktů, pravda je taková, že trávicí systém hraje obrovskou roli ve vašem celkovém zdravotním stavu, a stres tomu vůbec nepomáhá.

Každý z nás občas zažívá stresové situace. Stres je nezbytnou součástí života; ať už jde o stres příležitostný nebo permanentní, nikdy mu neutečete, může vás zastihnout kdykoliv. Smutnou pravdou je, že stres výrazně ovlivňuje střeva, což zase ovlivňuje vaši celkovou pohodu.

Asi se nyní ptáte, jak stres ovlivňuje váš trávicí systém a jaký je mezi nimi vztah? Čtěte dál a najděte vše, co potřebujete vědět o stresu a zdraví střev.

Zajímavost: Vědeli jste, že 90% serotoninu známého jako hormon štěstí se tvoří v našich střevech?

Jak fungují vaše střeva?

Střevo obsahuje mikroorganismy nebo střevní mikrobiomy bakterií a kvasinky. Ty neúnavně pracující pro vaše celkové dobro, jako je tomu například v případě těch, které označujeme za přátelské mikroorganismy. Existují i ​​jiné, které nejsou tak přátelské a mohou vám teoreticky uškodit. Tyto potenciálně škodlivé mikroorganismy tvoří asi 15 % organismů ve střevě. Důležitým aspektem je, aby dobré bakterie byly v rovnováze s těmi škodlivými. Tímto způsobem na sebe budou dávat pozor a zabrání tomu, aby škodlivé bakterie převzali úplnou kontrolu.

Ve střevech se odehrává jeden z nejdůležitějších procesů – trávení jídla. Kromě toho také pomáhá:

  • Vytvářet a udržovat v rovnováze hormonální sekreci
  • Ovlivňovat mozek
  • Ovlivňovat imunitní systém
  • Podporovat absorpci živin
  • Podporovat celkovou fyzickou pohodu
  • Regulovat hladinu glukózy v těle
  • Oddělovat patogenní mikroorganismy. 

Stres a jeho škodlivý vliv na střeva

Nyní, když už znáte prospěšné funkce, které provádí váš trávicí systém a jeho aktivní složky, musíte také pochopit, že některé specifické reakce ovlivňují optimální fungování a pohodu vaší střevní mikrobioty. Jednou z nich je stres.

Stres přivádí vaše tělo, především mozek, do extrémního výstražného režimu. Tento režim ovlivňuje průtok krve do celého těla a naléhavě vás pohání k přepracování organismu. Do těla, včetně vašeho střeva, se totiž dostává malé množství okysličené krve. Stres je složitá dynamická obranná reakce, kterou se organismus brání narušení homeostázy jako základního předpokladu adaptace na vnější prostředí.

Jakmile dojde ke snížení průtoku krve do střeva, populace střevní flóry – množství dobrých mikroorganismů přítomných ve vašem střevě – se začne snižovat. Děje se to proto, že se jim nevěnuje dostatečná péče. Tento proces postupně vyčerpává střevní výstelku a oslabuje ji, což vede k nepříjemným pocitům, jako je bolest břicha, průjem a jiné.

Nejlepším způsobem, jak se vyhnout případu interního a externího selhání, je poskytnout vašemu tělu přiměřený odpočinek. Je také užitečné, pokud dokážete zvládnout jistou úroveň stresu a doplnit svůj jídelníček o vhodná probioticky bohatá jídla na podporu rovnováhy střevní flóry a celkové pohody.

Závěr

Bez okolků můžeme tvrdit, že střevo významně přispívá k tělesné a duševní pohodě, a proto je třeba starat se o něj a správně ho krmit. Tím podpoříte přirozenou rovnováhu střevní mikrobioty. Zbavte se stresu, abyste předešli úplnému rozpadu vašeho těla.

Přečtěte si více

Předchozí Další