Probiotika během těhotenství

Strava v těhotenstvíVýživa dětí
redakce Biopron 21.05.2020

Fáze těhotenství je v životě každé ženy velmi kritická, ale pokud se budoucí maminka chová tak, jak si to situace vyžaduje, dítě se narodí a zůstane zdravé, i ona bude fit a dostatečně silná na to, abyste mohla postarat o své novorozené děťátko.

V zájmu zdravého těhotenství lékaři těhotným matkám radí, aby nasadili celou řadu výrobků, z nichž jednou jsou probiotika. Co jsou to probiotika a proč je lékaři doporučují těhotným ženám?

Co jsou to probiotika?

Probiotika obsahují "přátelské mikroorganismy" složené většinou z některých bakterií a kvasinek. Ty na rozdíl od jiných mikroorganismů, prospívají vašemu tělu.

Často se vyskytují ve střevech a působí jako zdravé mikroorganismy nacházející se v lidském střevě. V případě nerovnováhy může suplementace vhodnými probiotickými bakteriemi pomoci při obnovení přirozené střevní mikrobioty. Mezi přátelské mikroorganismy, které se běžně vyskytují v probiotikách, patří Lactobacillus, Bifidobacterium a Saccharomyces.

Probiotika během těhotenství

Mnoho těhotných žen se často ptá, zda jsou probiotika v těhotenství bezpečné a odpovědí je, že jsou. Mnoho lékařů doporučuje těhotným ženám, aby užívaly probiotika z potravin, ve kterých se vyskytují nebo z doplňků.

Probiotika jsou bezpečné i pro běžnou spotřebu.

Výhody probiotik

Výhody kvalitních probiotik nejsou obecně určeny pouze pro těhotné ženy. Všichni z nich můžeme profitovat.

Studie prokázaly, že těhotné ženy, které užívaly probiotika buď formou potravin, ve kterých se vyskytují nebo doplňků stravy, vykazovaly účinky na organismus.

Probiotika jsou živé mikroorganismy, které jsou-li podávány v adekvátním množství, přispívají ke zlepšení zdravotního stavu hostitele (definice FAO / WHO, 2002). Probiotika hrají roli v jejich mechanickém účinku, jako je přilnavost na střevní sliznici a soutěžení o místo se škodlivými patogeny. Pokud si probiotické kmeny získají své místo, patogeny ho naopak nemají dostatek na usazení.

Téměř každá budoucí matka se začne přirozeně více zajímat o svou stravu, když zjistí, že je těhotná. Stravuji se zdravě? Skutečně dítě dostává to, co potřebuje? Fáze těhotenství je jedinečné stádium, ve kterém vytváříme základ pro vývoj, růst a optimální střevní mikrobiotiku dítěte po celý jeho budoucí život. Už během těhotenství matka dává plodu základ pro tvorbu střevní mikrobioty, což jsou živé a prospěšné mikroorganismy, které bezprostředně po porodu kolonizují trávicí systém. Jejich množství a rozmanitost později funguje jako pevný základ pro komplexně dobré a pevné zdraví jedince. Právě výživový doplněk s probiotiky může ovlivnit přirozenou rovnováhu mikrobioty, která je nezbytná pro to, aby dítě vstoupilo do světa silné a odolné.

Závěr

Obecně se doporučuje doplňovat do stravy probiotika, tedy přátelské mikroorganismy. Je vhodné, aby těhotné ženy během této náročné fáze svého života podporovaly přirozenou rovnováhu střevní mikrobioty.

Přečtěte si více

Předchozí Další