Nedokážete odolat fast foodovým pochutinám, smaženým chipsům u televize, tučným a vysoce průmyslově zpracovaným potravinám? V tom případě pozor na vysoký cholesterol, který může zvyšovat riziko kardiovaskulárních onemocnění, jako je srdeční infarkt a mrtvice. Tzv. zlý cholesterol se usazuje ve stěnách cév v podobě aterosklerotických plátů a je spojený s mnoha zdravotními komplikacemi. Vysoký cholesterol se však netýká jen těch, kteří holdují nezdravým pochutinám. Příčinou mohou být také genetické predispozice a některá onemocnění. Patříte mezi ohrožené?
Znáte zdravé hodnoty cholesterolu v krvi
Celkový cholesterol v krvi by neměl být vyšší než 5 mmol/l. LDL cholesterol neboli cholesterol „zlý“, který ohrožuje naše zdraví a je spojený s vyšším rizikem kardiovaskulárních onemocnění, by neměl přesahovat 3 mmol/l. Minimální hodnoty u "hodného" HDL cholesterolu jsou stanoveny na více než 1 mmol/l u mužů a 1,2 mmol/l u žen. Na celkové hladině tuku v krvi se ale podílejí kromě cholesterolu také triglyceridy, jejichž hodnota by neměla přesáhnout 1,7 mmol/l. Pro zdraví však kromě hladiny cholesterolu je směrodatná také hladina dalších tuků v krvi, jako jsou zmíněné triglyceridy nebo další lipoproteiny. Porucha lipidového metabolismu obecně dyslipidémie, dříve označována jako hyperlipidemie je charakterizovaná zvýšenými hladinami lipidů nebo lipoproteinů v plazmě nebo jejich odchylnými hodnotami.
Vysoký cholesterol a zdraví
Jak již bylo řečeno, vysoký cholesterol je stav, kdy hladiny cholesterolu v krvi přesahují fyziologickou hodnotu, což může zvyšovat riziko kardiovaskulárních onemocnění, jako je srdeční infarkt a mrtvice. Cholesterol je nezbytný pro tvorbu buněčných membrán a některých hormonů, ale jeho nadbytek, zejména LDL (tzv. „špatný“ cholesterol), může vést k tvorbě aterosklerotických plátů v tepnách a omezit průtok krve. Ateroskleróza je chronické progresivní onemocnění cévní stěny charakterizované místním hromaděním tuků (lipidů) a dalších krevních částic. Postupně může docházet ke zúžení a ztvrdnutí tepen, což je příčinou nedostatečného průtoku krve do postižených oblastí. Nejčastěji se ateroskleróza objevuje u věnčité tepny obklopující srdce, krční tepny a aorty. Nečekejte, až se od svého praktického lékaře dozvíte, že hodnoty cholesterolu vás ohrožují na zdraví, ale podpořte normální hladiny cholesterolu co nejdříve.
Poznejte možné příčiny vysokého cholesterolu
Vysoká hladina zlého cholesterolu v krvi může být spojena s nevhodnými stravovacími návyky. Riziko představuje strava bohatá na nasycené tuky (např. tučné maso, sýry, máslo) a trans tuky (např. některé smažené potraviny a pečivo) zvyšuje hladiny LDL cholesterolu. Ohroženi vysokým cholesterolem jsou ve zvýšené míře lidé trpící nadváhou a obezitou. Zvýšený podíl tělesného tuku může zvyšovat LDL a snižovat HDL cholesterol. Příčinou však mohou být také genetické predispozice k vysokému cholesterolu, což se nazývá familiární hypercholesterolémie. Vysoký cholesterol hrozí také u osob se sedavým životním stylem, nedostatkem pohybu a u kuřáků. Nedostatek pohybu: Pravidelná fyzická aktivita zvyšuje HDL cholesterol a může pomoci snížit LDL cholesterol. V neposlední řadě může být vysoký cholesterol spojen také s některými onemocnění jako je diabetes mellitus 2. typu (cukrovka). Chcete-li vědět, jaké jsou hodnoty vašeho cholesterolu, navštivte svého praktického lékaře, který vystaví žádanku na krevní rozbor.
Jídelníčkem proti vysokému cholesterolu
Omezte potraviny živočišného původu jako je, smetana, uzeniny, a vnitřnosti. V případě jejich konzumace upřednostňujte ty z organického zemědělství. Grilování a smažení nahraďte zdravější variantou, a sice dušením. Do jídelníčku nezapomeňte zařadit také vlákninu, jejímž bohatým zdrojem jsou luštěniny, celozrnné výrobky a čerstvé ovoce a zelenina. U nízkotučných potravin si dávejte pozor, protože tuk je často nahrazován nevhodnými jednoduchými cukry. Neméně důležitý je pro normální hladinu cholesterolu v krvi také zdravý pitný režim. Zapomeňte však na ovocné džusy a slazené limonády, ale dejte přednost obyčejné vodě či ovocným a bylinným čajům.
Vyzkoušejte NOVINKU doplněk stravy Biopron Metabolic
Biopron Metabolic je patentovaný probiotický komplex s prebiotickou vlákninou a dalšími aktivními složkami určený pro expertní péči o střevní mikrobiotu a pro podporu práce těla s tuky a cukry.
-
Biopron Metabolic obsahuje patentovaný probiotický komplex Synbio, patentovanou prebiotickou vlákninu KiOtransine® a další aktivní látky (rostlinné steroly, cholin, vitaminy B6, B12 a E).
-
Biopron Metabolic je určen zejména pro osoby, které si přejí dlouhodobě udržovat normální hladinu cholesterolu v krvi, pro podporu rovnováhy střevní mikrobioty, práce těla s tuky a cukry a také pro podporu imunitního systému díky obsahu vitaminů B6 a B12.
Jak působí aktivní látky v doplňku stravy Biopron Metabolic?
- Rostlinné steroly přispívají k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi.
- Cholin přispívá k normální funkci jater a k normálnímu metabolismu tuků.
- Vitaminy B6 a B12 přispívají k normálnímu energetickému metabolismu, ke snížení míry únavy a vyčerpání a ke správné funkci imunitního systému.
- Vitamin E přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem.
Balení tohoto unikátního doplňku stravy obsahuje 20 sáčků. 1 sáček 1x denně pro dlouhodobé užívání, 1 sáček 2x denně v případě intenzivní péče. Biopron Metabolic je vhodný pro dospělé a děti od 12 let.
Biopron Metabolic je doplněk stravy. Doplňky stravy nejsou určeny jako náhrada pestré a vyvážené stravy.
Zdroje:
www.healthline.com
Souhrn Doporučených postupů ESC/EAS pro diagnostiku a léčbu dyslipidemií z roku 2016. Připraven Českou kardiologickou společností (2016 ESC/EAS Guidelines for the management of dyslipidaemias:
Summary of the document prepared by the Czech Society of Cardiology) Petr Janský, Hana Rosolová, Michal Vrablík.