Všichni to to známe: léto, horko, cestování, grilování, zmrzlina a jiné rizikové potraviny... a s tím spojený častý výskyt průjmů.
Věděli jste, že průjem výrazně narušuje střevní mikrobiotu? Jedná se o přirozenou snahu organismu zbavit se nebezpečných toxinů, které způsobují zažívací obtíže, čímž se však zbavuje i přirozených bakterií a snižuje tak váš komfortní stav.
Co doporučujeme při akutní průjmu?
- Dbejte na dostatečný příjem tekutin (sladký čaj, minerálky, rehydratační roztok).
- Omezte tuky a projímavé potraviny.
- Příjem potravin upravte podle individuální snášenlivosti, jezte spíše v menších dávkách a častěji. Z potravin je při průjmu doporučována bramborová kaše, vařené brambory, rýže, pečivo, suchary, piškoty, banány, jablka, rýžový či mrkvový odvar.
- Pozor na dodržování hygienických zásad, abyste zabránili šíření infekce.
- Poraďte se v lékárně o přípravcích, které pomohou průjem rychle zastavit, ale i vyléčit.
- Pro podporu obnovy rovnováhy střevní mikrobioty je vhodné doplňovat probiotika, zejména přípravky obsahující probiotickou kvasinku Saccharomyces boulardii.