Probiotika - obecné informace

PrebiotikaAntibiotika
redakce Biopron 21.05.2020

O probiotikách jste už museli slyšet. Přestože se o nich relativně hodně mluví, stále si kladete otázku, co to vlastně probiotika jsou?

Rozhodli jsme se nabídnout vám bližší informace o tom, co jsou tyto mini organismy zač a co pro vás mohou udělat.


Co jsou probiotika?

Abychom pochopili, jak probiotika fungují, musíme nejprve vědět, co se pod tímto pojmem skrývá. Slovo probiotikum pochází z řečtiny složením slov "pro" (příznivý) a "bios" (život).

Určitě jste už slyšeli o mikroorganismech, které přebývají v lidském těle. Žijí spolu s člověkem a vykonávají specifické funkce. Všechny probiotika patří do této kategorie mikroorganismů, ovšem pozor! Probiotika nejsou totéž jako prebiotika.

Abychom to zjednodušili, probiotika jsou tím, co lékaři a vědci nazývají „přátelskými bakteriemi“, které provádějí v lidském těle mnoho prospěšných funkcí. Na rozdíl od některých, které tělu škodí, jsou tyto užitečné a prospěšné.

Původ probiotik

Pokud jde o otázku jejich původu, můžeme jednoznačně odpovědět, že pocházejí z potravin, které jsou přírodními zdroji probiotik. Mohou se také nacházet v různých doplňcích stravy. V lidském těle se probiotika přirozeně vyskytují ve střevech, kde vykonávají hned několik funkcí.

Probiotika pocházející přímo ze stravy procházejí určitým stupněm fermentace, například jogurt, kyselé zelí, tempeh, kimchi, kefír atd. Jsou to tedy mikroorganismy, které napomáhají procesu fermentace některých potravin.

Druhy probiotik

Protože probiotika jsou bakterie, pocházejí z různých probiotických kmenů, z nichž se každý vyznačuje rozmanitostí. Úlohy jednotlivých kmenů probiotických bakterií se liší.

Nejběžnější typy probiotik jsou něco jako laktobacily, Saccharomyces boulardii, Streptococcus thermophilus, Leuconostoc, Enterococcus faecium a bifidobakterie.

Každý z nich obsahuje odlišné typy dalších probiotických kmenů, aby vám dodal i kmeny jemu podobné, například Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum atd.

Pravda je taková, že každé jídlo nebo doplněk stravy obsahuje určité druhy probiotik (jejich směs). Všechny probiotika se zaměřují na zvládání nebo řešení určitých jevů, takže obecně nelze říci, které probiotikum funguje nejlépe nebo je nejkvalitnější.

Kdykoliv si vaše kondice vyžaduje nasazení probiotik, musíte znát konkrétní typ probiotika, který je ideální použít. Dále je třeba vědět, jaké probiotické kmeny obsahují nebo jejich obsah, tedy CFU (jednotka tvořící kolonie, resp. míra bakterií přítomných v probiotickém doplňku).

Funkce probiotik

Jak již bylo řečeno, každý kmen bakterií v probiotikách je naprogramován tak, aby vykonával specifické funkce a zabýval se konkrétními jevy.

Probiotika jsou živé mikroorganismy, které jsou-li podávány v adekvátním množství, přispívají ke zlepšení zdravotního stavu hostitele (definice FAO / WHO, 2002). Probiotika hrají roli v jejich mechanickém účinku, jako je přilnavost na střevní sliznici a soutěžení o místo se škodlivými patogeny. Pokud si probiotické kmeny získají své místo, patogeny ho naopak nemají dostatek na usazení.

Závěr

Obecně se doporučují probiotika, známé také jako přátelské mikroorganismy. Pochopení toho, jak fungují, vám může pomoci při výběru toho správného.

Přečtěte si více

Předchozí Další