Střevní mikrobiota a diabetes

ZažíváníNerovnováha střevní mikrobiotyTrendy v oblasti mikrobiomu
redakce Biopron 11.02.2025

Ukazují vaše laboratorní výsledky zvýšenou hladinu cukru v krvi? Užíváte léky na diabetes 2.typu? V tom případě byste měli věnovat zvýšenou pozornost nejen tomu, co jíte, ale i dostatečnou péči o svůj střevní mikrobiom. Ovlivnění rovnováhy střevní mikrobioty je současně s úpravou jídelníčku a správným pohybem považováno za důležitou součást komplexního přístupu v léčbě cukrovky, protože zdravý střevní mikrobiom může příznivě nebo negativně ovlivnit rozvoj a léčbu tohoto onemocnění.

 

Může mít vyvážená střevní mikrobiota příznivý vliv u osob s rizikem diabetu 2. typu?



Diabetes 2. typu jako civilizační onemocnění

 
Diabetes 2. typu neboli cukrovka patří mezi tzv. civilizační choroby. Cukrovkou trpí přibližně 10% obyvatel České republiky, navíc počet pacientů s tímto chronickým onemocněním každý rok roste. Diabetes 2. typu se projevuje chronickou hyperglykemií, což je stav permanentního zvýšení cukru v krvi, způsobený narušením zpracování cukrů, tuků a bílkovin v organismu. Plně rozvinutý diabetes se projevuje typickými příznaky jako jsou například dlouhodobá únava, přetrvávající velká žízeň, nadměrné močení. U velké části pacientů však tyto příznaky zcela chybí a diabetes je jim diagnostikován v rámci preventivních prohlídek u praktického lékaře opakovaným naměřením zvýšené hladiny cukru v krvi na lačno, a to nad ≥7,0 mmol/l. Pokud není diabetes 2. typu léčen a nejsou dodržována doporučená režimová opatření, může dojít ke vzniku a rozvoji dalších závažných onemocnění a komplikací zejména k poškození zraku, poškození až selhání ledvin, nefunkčnosti nervů a krevních cév. Diabetes 2. typu je obvykle přítomen v kombinaci s dalšími civilizačními onemocněními jako je dyslipidemie, hypertenze a obezita, kdy je zejména vysoce rizikové nahromadění nitrobřišního viscerálního tuku, v rámci tzv. metabolického syndromu.

 

Úspěšná léčba diabetu 2. typu záleží i na dodržování režimových opatření

 
Pokud se léčíte s diabetem 2. typu, pravděpodobně vám lékař předepsal některá z perorálních antidiabetik. Tyto léky snižují tvorbu glukózy, zvyšují využití glukózy svaly a potlačují chuť k jídlu. Pouze užívat předepsané léky ale nestačí. Rozvoj onemocnění jako je cukrovka je důsledek kombinace genetické predispozice a organismu dlouhodobě nevyhovujícího životního stylu.
Mezi základní režimová opatření v léčbě diabetu 2. typu patří především změna stravovacích návyků a pohyb. Diabetikům, kteří se již léčí farmakologicky, může správný pohyb, redukce hmotnosti a úprava jídelníčku pomoci snížit dávky užívaných léků.
Obecně se doporučuje hýbat se alespoň pět dní v týdnu, a to po dobu minimálně 30 minut. Mezi ideální aktivity patří rychlá chůze, tanec, plavání nebo jízda na kole. Nezapomínejte ale také na aktivní odpočinek a psychohygienu.
Úprava jídelníčku zahrnuje pestrou stravu s vynecháním vysoce průmyslově zpracovaných potravin. Naopak se doporučuje konzumovat potraviny se sníženým obsahem sacharidů a nasycených tuků živočišného původu, více vlákniny ideálně ve formě čerstvé zeleniny nebo luštěnin, kysaných potravin a probiotik ve formě běžné stravy i potravinových doplňků.
 

Zaměřte se na konzumaci potravin s nízkým glykemickým indexem

 
Glykemický index (GI) nám říká, jak rychle ovlivní zkonzumované potraviny hladinu cukru v krvi. Čím vyšší je glykemický index, tím více a rychleji daná potravina zvyšuje hladinu krevního cukru po jídle.
  • Příklady potravin s nízkým glykemickým indexem (GI <50): zelenina, houby, luštěniny, ořechy, neslazené mléčné výrobky, většina druhů méně sladkého ovoce (např. jablka, hrušky, bobulovité ovoce).
  • Příklady potravin se střední hodnotou glykemického indexu (GI 50–70): celozrnné pečivo, těstoviny, rýže, ovesné vločky, sladké ovoce (banány, hroznové víno, sušené ovoce).
  • Příklady potravin s vysokým glykemickým indexem (GI nad 70): bílé pečivo, sladké sušenky, smažené hranolky, cukrovinky, sladké limonády, pivo, alkohol. Tyto potraviny se doporučuje při léčbě diabetu zcela vynechat.
 
Pokud v našem jídelníčku převažují potraviny s nižším glykemickým indexem, dochází k menším výkyvům hladiny cukru v krvi, čímž klesá riziko hypoglykemie a s ní spojeného pocitu „velkého“ hladu.

 

Zdravý střevní mikrobiom je prospěšný u osob, které trpí diabetem 2.typu
 

Střevní dysbióza, což je nerovnováha ve složení a diverzitě střevní mikrobioty, hraje svoji roli při vzniku civilizačních chorob, nejčastěji právě metabolického syndromu, ztučnění jater nebo diabetu 2. typu.
Moderní medicína věnuje zkoumání lidského mikrobiomu a jeho vlivu na zdraví v poslední době stále větší pozornost. V roce 2021 proběhla studie, která zahrnovala zdravé účastníky, účastníky se zvýšenou hladinou cukru v krvi (s prediabetem) a pacienty s diagnostikovaným diabetem 2. typu. Výsledky ukázaly, že v rámci těchto třech posuzovaných skupin existuje rozdíl mezi složením střevního mikrobiomu. Závěry studie ukazují, že složení střevního mikrobiomu může příznivě nebo negativně ovlivnit rozvoj a léčbu diabetu 2. typu. Ovlivnění střevní dysbiózy je v současné době považováno za důležitou součást komplexního přístupu v léčbě cukrovky.

 

A jak se stravovat, abychom podpořili vyvážený střevní mikrobiom?

 
V prvé řadě volte co nejvíce přirozené potraviny. To znamená, co nejméně průmyslově zpracované, bez chemických konzervantů, umělých barviv, sladidel a aromat. A jaká strava má příznivý vliv na střevní mikrobiom? Kromě přirozeně kysaných potravin, které jsou pro správné zažívání obzvláště důležité, ať už to jsou jogurty nebo acidofilní mléka a kefíry s aktivními kulturami, nebo přirozeně kysaná zelenina (zelí, okurky, kimči) či nápoj kombucha, je důležité konzumovat také potraviny bohaté na prebiotika. Prebiotika slouží jako potrava pro růst střevní mikrobioty a pomáhají ji tak udržet v rovnováze. Prebiotika prostřednictvím bakterií fermentují a produkují mastné kyseliny s krátkým řetězcem. Tyto mastné kyseliny snižují pH ve střevech, zlepšují vstřebávání některých minerálních látek (např. vápníku, železa, hořčíku, zinku) a například také příznivě ovlivňují hladinu cholesterolu v krvi. Prebiotika získáme přirozenou cestou ze stravy bohaté na vlákninu. Patří sem zejména zelenina a houby (hlíva ústřičná), ovoce (jablko, jahody, citrusy, červené bobulovité ovoce), ale také luštěniny, ovesné vločky a celozrnné pečivo.
Mimo to lze probiotika a prebiotika doplňovat také ve formě doplňků stravy.

Vyzkoušejte NOVINKU doplněk stravy Biopron Metabolic

 
Biopron Metabolic je patentovaný probiotický komplex s prebiotickou vlákninou a dalšími aktivními složkami určený pro expertní péči o střevní mikrobiotu a pro podporu práce těla s tuky a cukry.
  • Biopron Metabolic obsahuje patentovaný probiotický komplex Synbio, patentovanou prebiotickou vlákninu KiOtransine® a další aktivní látky (rostlinné steroly, cholin, vitaminy B6, B12 a E).
  • Biopron Metabolic je určen zejména pro osoby, které si přejí dlouhodobě udržovat normální hladinu cholesterolu v krvi, pro podporu rovnováhy střevní mikrobioty, práce těla s tuky a cukry a také pro podporu imunitního systému díky obsahu vitaminů B6 a B12. 
     


Jak působí aktivní látky v doplňku stravy Biopron Metabolic?

 
  • Rostlinné steroly přispívají k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi.
  • Cholin přispívá k normální funkci jater a k normálnímu metabolismu tuků.
  • Vitaminy B6 a B12 přispívají k normálnímu energetickému metabolismu, ke snížení míry únavy a vyčerpání a ke správné funkci imunitního systému.
  • Vitamin E přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem.
Balení tohoto unikátního doplňku stravy obsahuje 20 sáčků. 1 sáček 1x denně pro dlouhodobé užívání, 1 sáček 2x denně v případě intenzivní péče. Biopron Metabolic je vhodný pro dospělé a děti od 12 let. 

Biopron Metabolic je doplněk stravy. Doplňky stravy nejsou určeny jako náhrada pestré a vyvážené stravy.


Zdroje:
  • Zhang et al. (2021), Characteristics of the gut microbiome in patients with prediabetes and type 2 diabetes, PeerJ, DOI 10.7717/peerj.10952 

  • https://svl.cz/svl-docs/doporucene-postupy/47/prediabetes-2022.pdf 

  • https://www.svl.cz/svl-docs/doporucene-postupy/18/diabetes-mellitus-a-komorbidity-2021.pdf

  • Piťhová,P., Diabetik v ordinaci praktického lékaře – 1. část

  • Diabetes mellitus 2. typu a jeho léčba, Med. praxi 2021; 18(2): 104–111

Přečtěte si více

Předchozí Další
  • Zdravá střeva jsou branou k podpoře zdraví po celý život

    Zdravá střeva jsou branou k podpoře zdraví po celý život

    Střeva jsou naším největším imunitním orgánem. Z dlouhodobého hlediska tak rozhodují o našem celkovém zdraví. Víte, že zdravý člověk má ve svých střevech přibližně 1000-1200 různých bakteriálních druhů a jejich složení je pro každého z nás unikátní tak, jako jsou naše otisky prstů? Vyspělý západní životní styl s typickými stravovacími návyky mají bohužel za následek sníženou diverzitu střevní mikrobioty a nerovnováhu střevního mikrobiomu. Rozmanitost střevní mikrobioty a rovnováha střevního mikrobiomu je ale zásadní pro naše celkové zdraví. Proto je důležité o svá střeva pravidelně, ideálně každý den, dobře pečovat.

    Přečtěte si
  • Proč je důležité podpořit správnou práci těla s cukry a tuky?

    Proč je důležité podpořit správnou práci těla s cukry a tuky?

    Proč je důležité udržovat si zdravý metabolismus a co pro to můžeme sami udělat? Na jaře začíná naše tělo regenerovat po dlouhé zimě, a právě proto je jaro vhodné období, kdy začít jíst zdravěji. Tím, co jíme, můžeme jednoduše podpořit zdraví našich střev. Ovlivnění střevní nerovnováhy je v současné době považováno za důležitou součást komplexního přístupu v prevenci metabolických onemocnění včetně diabetu 2.typu nebo zvýšené hladiny cholesterolu.

    Přečtěte si
  • Vánoce plné štěstí, lásky a rodinné pohody

    Vánoce plné štěstí, lásky a rodinné pohody

    Vánoce jsou bezesporu těmi nejkrásnějšími svátky v roce. Jsou to dny, kdy se nám vybavují ty nejkouzelnější okamžiky z dětství. Velmi dobře si vzpomínáme na to, jak jsme s maminkou pekli vánoční cukroví a s tatínkem šli pro kapra, a to i přesto, že od té doby již pár desítek let uplynulo. Vánoce, jak my dospělí dobře víme, totiž nejsou o dárcích, ale o tom, být s těmi, kteří jsou našemu srdci nejbližší.

    Přečtěte si
  • Jaké jsou normální hodnoty cholesterolu?

    Jaké jsou normální hodnoty cholesterolu?

    Potřebujete udržet správnou hladinu cholesterolu v krvi? Tak zajisté dobře víte, že byste měli věnovat zvýšenou pozornost úpravě vašeho životního stylu. Zásadní roli pro naše celoživotní zdraví hrají také naše střeva. Ovlivnění rovnováhy střevní mikrobioty je proto současně s úpravou jídelníčku a aktivním pohybem považováno za důležitou součást komplexního přístupu v předcházení metabolických poruch, mezi které patří také vysoká hladina cholesterolu.

    Přečtěte si
  • Jak střevní mikrobiota ovlivňuje duševní zdraví?

    Jak střevní mikrobiota ovlivňuje duševní zdraví?

    Složení jídelníčku má zásadní vliv nejen na naše fyzické zdraví včetně normálně fungující imunity, ale také na zdraví duševní. Mikrobiota a duševní zdraví jsou totiž velmi úzce propojeny prostřednictvím systému osa střevo-mozek. Střevní mikrobiota ovlivňuje celkovou pohodu. A protože jde o obousměrnou komunikaci, náš psychický stav a emoce mohou ovlivňovat celkový stav střeva včetně složení mikrobioty. To, v jaké kondici jsou naše střeva, tak můžeme poznat i podle toho, jak se cítíme. Nevěříte? Tak si pojďme o mikrobiotě a duševním zdraví říct něco víc!

    Přečtěte si
  • Stop nadýmání aneb jak mít ploché bříško do plavek?

    Stop nadýmání aneb jak mít ploché bříško do plavek?

    Trápí vás vypouklé bříško, díky kterému se v létě zahalujete víc, než byste museli? Věřte, že ne vždy za větším bříškem stojí nadbytečný tuk. Možnou příčinou může být také nadýmání, plynatost a další obtíže se zažíváním. Doplněk stravy Biopron ProEnzymes přináší úlevu od nadýmání a podporu trávení při dietních chybách, abyste se nejenom v plavkách cítili skvěle!

    Přečtěte si
  • Kolonoskopie – lepší je prevence, než něco zanedbat

    Kolonoskopie – lepší je prevence, než něco zanedbat

    Zdraví našich střev má zásadní vliv na celkovou kondici organismu, ovlivňuje imunitní systém a dokonce i naši náladu. Moderní životní styl a stravovací návyky však mohou vést k nerovnováze střevní mikrobioty, což zdůrazňuje význam vyvážené stravy a případně doplňkových probiotik. Důležitost pravidelných preventivních vyšetření, jako je kolonoskopie, roste s věkem, a měla by být součástí naší péče o zdraví.

    Přečtěte si
  • Jak podpořit rovnováhu střevní mikrobioty nejen na cestách

    Jak podpořit rovnováhu střevní mikrobioty nejen na cestách

    Sluníčko a teplé počasí je tady a s ním přichází čas grilování, dovolených, výletů a objevování nových míst, jak doma, tak v zahraničí. Se změnou prostředí souvisí též změna stravovacích návyků. V novém prostředí se setkáváme s pro nás novými mikroorganismy, ochutnáváme nová, neobvyklá jídla.

    Přečtěte si
  • Stres a střevní zdraví

    Stres a střevní zdraví

    Zdraví začíná ve střevech! I když to může znít jako hrubé nadhodnocení faktů, pravda je taková, že trávicí systém hraje obrovskou roli ve vašem celkovém zdravotním stavu, a stres tomu vůbec nepomáhá.

    Přečtěte si
  • Osa střevo-mozek

    Osa střevo-mozek

    Slyšeli jste už o tom, že existuje přímý vztah mezi mozkem a střevy? A víte, že pocit štěstí a pohody vašeho těla závisí na jejich propojení?

    Přečtěte si