Ukazují vaše laboratorní výsledky zvýšenou hladinu cukru v krvi? Užíváte léky na diabetes 2.typu? V tom případě byste měli věnovat zvýšenou pozornost nejen tomu, co jíte, ale i dostatečnou péči o svůj střevní mikrobiom. Ovlivnění rovnováhy střevní mikrobioty je současně s úpravou jídelníčku a správným pohybem považováno za důležitou součást komplexního přístupu v léčbě cukrovky, protože zdravý střevní mikrobiom může příznivě nebo negativně ovlivnit rozvoj a léčbu tohoto onemocnění.
Může mít vyvážená střevní mikrobiota příznivý vliv u osob s rizikem diabetu 2. typu?
Diabetes 2. typu jako civilizační onemocnění
Diabetes 2. typu neboli cukrovka patří mezi tzv. civilizační choroby. Cukrovkou trpí přibližně 10% obyvatel České republiky, navíc počet pacientů s tímto chronickým onemocněním každý rok roste. Diabetes 2. typu se projevuje chronickou hyperglykemií, což je stav permanentního zvýšení cukru v krvi, způsobený narušením zpracování cukrů, tuků a bílkovin v organismu. Plně rozvinutý diabetes se projevuje typickými příznaky jako jsou například dlouhodobá únava, přetrvávající velká žízeň, nadměrné močení. U velké části pacientů však tyto příznaky zcela chybí a diabetes je jim diagnostikován v rámci preventivních prohlídek u praktického lékaře opakovaným naměřením zvýšené hladiny cukru v krvi na lačno, a to nad ≥7,0 mmol/l. Pokud není diabetes 2. typu léčen a nejsou dodržována doporučená režimová opatření, může dojít ke vzniku a rozvoji dalších závažných onemocnění a komplikací zejména k poškození zraku, poškození až selhání ledvin, nefunkčnosti nervů a krevních cév. Diabetes 2. typu je obvykle přítomen v kombinaci s dalšími civilizačními onemocněními jako je dyslipidemie, hypertenze a obezita, kdy je zejména vysoce rizikové nahromadění nitrobřišního viscerálního tuku, v rámci tzv. metabolického syndromu.
Úspěšná léčba diabetu 2. typu záleží i na dodržování režimových opatření
Pokud se léčíte s diabetem 2. typu, pravděpodobně vám lékař předepsal některá z perorálních antidiabetik. Tyto léky snižují tvorbu glukózy, zvyšují využití glukózy svaly a potlačují chuť k jídlu. Pouze užívat předepsané léky ale nestačí. Rozvoj onemocnění jako je cukrovka je důsledek kombinace genetické predispozice a organismu dlouhodobě nevyhovujícího životního stylu.
Mezi základní režimová opatření v léčbě diabetu 2. typu patří především
změna stravovacích návyků a pohyb. Diabetikům, kteří se již léčí farmakologicky, může správný pohyb, redukce hmotnosti a úprava jídelníčku pomoci snížit dávky užívaných léků.
Obecně se doporučuje hýbat se alespoň pět dní v týdnu, a to po dobu minimálně 30 minut. Mezi ideální aktivity patří rychlá chůze, tanec, plavání nebo jízda na kole. Nezapomínejte ale také na aktivní odpočinek a
psychohygienu.
Úprava jídelníčku zahrnuje pestrou stravu s vynecháním vysoce průmyslově zpracovaných potravin. Naopak se doporučuje konzumovat potraviny se sníženým obsahem sacharidů a nasycených tuků živočišného původu, více vlákniny ideálně ve formě čerstvé zeleniny nebo luštěnin, kysaných potravin a probiotik ve formě běžné stravy i potravinových doplňků.
Zaměřte se na konzumaci potravin s nízkým glykemickým indexem
Glykemický index (GI) nám říká, jak rychle ovlivní zkonzumované potraviny hladinu cukru v krvi. Čím vyšší je glykemický index, tím více a rychleji daná potravina zvyšuje hladinu krevního cukru po jídle.
- Příklady potravin s nízkým glykemickým indexem (GI <50): zelenina, houby, luštěniny, ořechy, neslazené mléčné výrobky, většina druhů méně sladkého ovoce (např. jablka, hrušky, bobulovité ovoce).
- Příklady potravin se střední hodnotou glykemického indexu (GI 50–70): celozrnné pečivo, těstoviny, rýže, ovesné vločky, sladké ovoce (banány, hroznové víno, sušené ovoce).
- Příklady potravin s vysokým glykemickým indexem (GI nad 70): bílé pečivo, sladké sušenky, smažené hranolky, cukrovinky, sladké limonády, pivo, alkohol. Tyto potraviny se doporučuje při léčbě diabetu zcela vynechat.
Pokud v našem jídelníčku převažují potraviny s nižším glykemickým indexem, dochází k menším výkyvům hladiny cukru v krvi, čímž klesá riziko hypoglykemie a s ní spojeného pocitu „velkého“ hladu.
Zdravý střevní mikrobiom je prospěšný u osob, které trpí diabetem 2.typu
Střevní dysbióza, což je nerovnováha ve složení a diverzitě střevní mikrobioty, hraje svoji roli při vzniku civilizačních chorob, nejčastěji právě metabolického syndromu, ztučnění jater nebo diabetu 2. typu.
Moderní medicína věnuje zkoumání lidského mikrobiomu a jeho vlivu na zdraví v poslední době stále větší pozornost. V roce 2021 proběhla studie, která zahrnovala zdravé účastníky, účastníky se zvýšenou hladinou cukru v krvi (s prediabetem) a pacienty s diagnostikovaným diabetem 2. typu. Výsledky ukázaly, že v rámci těchto třech posuzovaných skupin existuje rozdíl mezi složením střevního mikrobiomu. Závěry studie ukazují, že složení střevního mikrobiomu může příznivě nebo negativně ovlivnit rozvoj a léčbu diabetu 2. typu. Ovlivnění střevní dysbiózy je v současné době považováno za důležitou součást komplexního přístupu v léčbě cukrovky.
A jak se stravovat, abychom podpořili vyvážený střevní mikrobiom?
V prvé řadě volte co nejvíce přirozené potraviny. To znamená, co nejméně průmyslově zpracované, bez chemických konzervantů, umělých barviv, sladidel a aromat. A jaká strava má příznivý vliv na střevní mikrobiom?
Kromě přirozeně kysaných potravin, které jsou pro správné zažívání obzvláště důležité, ať už to jsou jogurty nebo acidofilní mléka a kefíry s aktivními kulturami, nebo přirozeně kysaná zelenina (zelí, okurky, kimči) či nápoj kombucha,
je důležité konzumovat také potraviny bohaté na prebiotika. Prebiotika slouží jako potrava pro růst střevní mikrobioty a pomáhají ji tak udržet v rovnováze. Prebiotika prostřednictvím bakterií fermentují a produkují mastné kyseliny s krátkým řetězcem. Tyto mastné kyseliny snižují pH ve střevech, zlepšují vstřebávání některých minerálních látek (např. vápníku, železa, hořčíku, zinku) a například také příznivě ovlivňují hladinu cholesterolu v krvi.
Prebiotika získáme přirozenou cestou ze stravy bohaté na vlákninu. Patří sem zejména zelenina a houby (hlíva ústřičná), ovoce (jablko, jahody, citrusy, červené bobulovité ovoce), ale také luštěniny, ovesné vločky a celozrnné pečivo.
Mimo to lze probiotika a prebiotika doplňovat také ve formě doplňků stravy.

Vyzkoušejte NOVINKU doplněk stravy Biopron Metabolic
- Biopron Metabolic obsahuje patentovaný probiotický komplex Synbio, patentovanou prebiotickou vlákninu KiOtransine® a další aktivní látky (rostlinné steroly, cholin, vitaminy B6, B12 a E).
- Biopron Metabolic je určen zejména pro osoby, které si přejí dlouhodobě udržovat normální hladinu cholesterolu v krvi, pro podporu rovnováhy střevní mikrobioty, práce těla s tuky a cukry a také pro podporu imunitního systému díky obsahu vitaminů B6 a B12.
Jak působí aktivní látky v doplňku stravy Biopron Metabolic?
- Rostlinné steroly přispívají k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi.
- Cholin přispívá k normální funkci jater a k normálnímu metabolismu tuků.
- Vitaminy B6 a B12 přispívají k normálnímu energetickému metabolismu, ke snížení míry únavy a vyčerpání a ke správné funkci imunitního systému.
- Vitamin E přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem.
Balení tohoto unikátního doplňku stravy obsahuje
20 sáčků. 1 sáček 1x denně pro dlouhodobé užívání, 1 sáček 2x denně v případě intenzivní péče. Biopron Metabolic je vhodný pro dospělé a děti od 12 let.
Biopron Metabolic je doplněk stravy. Doplňky stravy nejsou určeny jako náhrada pestré a vyvážené stravy.
Zdroje:
-
Zhang et al. (2021), Characteristics of the gut microbiome in patients with prediabetes and type 2 diabetes, PeerJ, DOI 10.7717/peerj.10952
-
https://svl.cz/svl-docs/doporucene-postupy/47/prediabetes-2022.pdf
-
https://www.svl.cz/svl-docs/doporucene-postupy/18/diabetes-mellitus-a-komorbidity-2021.pdf
-
Piťhová,P., Diabetik v ordinaci praktického lékaře – 1. část
-
Diabetes mellitus 2. typu a jeho léčba, Med. praxi 2021; 18(2): 104–111