Stop nadýmání aneb jak mít ploché bříško do plavek?

ZažíváníNerovnováha střevní mikrobioty
redakce Biopron 04.08.2024

Trápí vás vypouklé bříško, díky kterému se v létě zahalujete víc, než byste museli? Věřte, že ne vždy za větším bříškem stojí nadbytečný tuk. Možnou příčinou může být také nadýmání, plynatost a další obtíže se zažíváním. Doplněk stravy Biopron ProEnzymes přináší úlevu od nadýmání a podporu trávení při dietních chybách, abyste se nejenom v plavkách cítili skvěle!


Nafouklé břicho je problém nejen estetický


Pocit nafouklého břicha neřeší v létě jen ženy, ale i spousta mužů. Tento nepříjemný pocit může být spojen s nadýmáním, plynatostí či se zvětšeným žaludkem, na který upozorňuje právě na první pohled větší bříško. Vypouklé bříško tak představuje nejen estetický, ale i zdravotní a společenský diskomfort. Nadýmání a plynatost jsou spojeny se zvýšeným únikem plynů, tzv. meteorismem, který se projevuje bolestmi břicha a větry. V případě, že je nafouklé břicho spojeno s bolestí a dalšími zdravotními obtížemi (teplota, průjem, ztráta hmotnosti, krev ve stolici aj.), neváhejte navštívit lékaře. Ačkoliv je nadýmání velmi nepříjemné, lze ho zvládnout. Častou příčinou jsou totiž nesprávné stravovací návyky a dietní chyby, které můžeme sami ovlivnit.

 

Jak se vyhnout trapným situacím a nepříjemnému nadýmání?


Základem je kombinace změn ve stravování, životním stylu a doplňků stravy, které mohou pomoci snížit nebo eliminovat problémy s nadýmáním. Pokud jste si oblíbili doplňky stravy Biopron a trpíte nadýmáním či plynatostí, určitě vás potěší, že Biopron myslí také na vás! Doplněk stravy Biopron ProEnzymes obsahující unikátní kombinaci trávicích enzymů, probiotických kmenů a extraktů z bylin jako např. z anýzu, koriandru, máty nebo fenyklu, které pomáhají předcházet nepříjemným problémům s nadýmáním, může být skvělým pomocníkem, díky kterému se zbavíte nepříjemných pocitů plnosti a trapných situací ve společnosti. Na doplněk stravy Biopron ProEnzymes přinášející úlevu od nadýmání a podporu trávení při dietních chybách * se můžete vždy spolehnout! Unikátní složení s trávicími enzymy, devíti prověřenými probiotickými kmeny a navíc s bylinnými extrakty přispívá k úlevě při břišním diskomfortu, normalizuje a udržuje zdravou rovnováhu trávicích plynů, podporuje každodenní trávení a tím i životní pohodu. Tento doplněk stravy je vhodný pro dospělé a děti již od 3 let a oceníte jej i během a po užívání antibiotik. Jde o produkt neobsahující lepek, vhodný i pro vegetariány.

* S extrakty z anýzu a koriandru, které podporují váš zažívací trakt, přispívají k úlevě při střevních obtížích a pomáhají udržovat rovnováhu trávicích plynů v normálu.

 

Nejčastější příčiny nadýmání


Pocity těžkého a plného břicha znají velmi dobře ti, kteří holdují přejídání. Jednorázová konzumace velkého množství jídla může vést k nadýmání, stejně jako jídlo ve spěchu spojené s hltáním a z toho plynoucí polykání vzduchu. Není divu, že nadýmáním často trpí ti, kteří mají na oběd pouhou čtvrthodinku. Riziko představují ale také sycené nápoje, které mohou vést k hromadění plynů v trávicím traktu. Pokud je však nadýmání a plynatost časté, bez ohledu na to, co a jak rychle jsme jedli, je důležité navštívit lékaře. Chronické nadýmání spojené s bolestmi břicha, průjmem a zácpou mohou být projevy syndromu dráždivého tračníku či zánětlivých onemocnění střev, mezi které se řadí Crohnova choroba a ulcerózní kolitida. Mezi časté příčiny vypouklého břicha u žen se řadí i hormonální změny během menstruačního cyklu. Zapomenout však nesmíme ani na vliv psychologických faktorů, protože i stres a úzkost mohou ovlivňovat trávení a vést k nadýmání. Pokud celý den sedíte a pohyb vám nic neříká, můžete patřit mezi ohrožené. Sedavý životní styl a chybějící aktivní pohyb mohou zpomalovat trávení a způsobovat hromadění plynů. Ne vždy si však za nadýmání můžeme sami špatnými stravovacími návyky a nevhodným životním stylem. Nadýmání a plynatost mohou být vedlejším účinkem některých léků jako jsou např. antibiotika a laxativa. 

 

Potraviny, které nadýmají 
 

Trpíte po konzumaci luštěnin nadýmáním? Nejste jediní! Nadýmání a plynatost jsou po luštěninách běžným zažívacím problémem. Bohužel nejen fazole, čočka a jiné luštěniny, ale také košťálová zelenina, cibule, česnek, kynuté pečivo či kořeněná jídla mohou být příčinou toho, že se člověk cítí jako balón. O tom, jak je nadýmání nepříjemné, nemusíme dlouze vyprávět ani lidem trpícím intolerancí na laktózu a glutenovou intolerancí, známou jako celiakie nebo citlivost na lepek. V takových případech je nutné odstranit z jídelníčku mléko a mléčné produkty v případě laktózové intolerance a potraviny obsahující gluten u glutenové intolerance (např. pšenice, žito, oves, bulgur, graham, ječmen, kuskus, kroupy, krupice, špalda, mouka, těstoviny, cereálie, ale také některé uzeniny). 

Spolehněte se na doplněk stravy Biopron ProEnzymes přinášející úlevu od nadýmání a podporu trávení při dietních chybách * a užijte si dny plné letní pohody!

 
Aktivní látky v doplňku stravy Biopron ProEnzymes:
  1. Probiotika: Probiotika jsou živé mikroorganismy, které, jsou-li podávány v adekvátním množství, přispívají ke zlepšení zdravotního stavu hostitele. (definice FAO/WHO, 2002). 1 Výhodou kombinace 9 různých probiotických kmenů je rozsáhlejší kolonizace gastrointestinálního traktu širokým spektrem bakterií.
  2. Prebiotika: Selektivně fermentované složky, které umožňují selektivní změny ve složení a / nebo aktivitě střevního mikrobiomu, což má příznivý vliv na zdraví a zdravotní stav hostitele (Gibsonova definice, 2004). 2) Podporují růst a aktivitu přirozené střevní mikrobioty.
  3. Trávicí enzymy: jsou katalytické proteiny vyskytující se v těle, které pomáhají v zažívacím traktu štěpit makronutrienty z potravy. Mohou být rozděleny do tří hlavních typů: amylázy, které štěpí sacharidy, proteázy a peptidázy, které štěpí bílkoviny a lipázy, které štěpí tuky. Nedostatek trávicích enzymů má za následek nepříjemné pocity po jídle, které velmi často vedou ke zvýšené produkcí plynu.
  4. Bylinné složky (anýz, koriandr, máta peprná, fenykl) přispívají k úlevě při zažívacích obtížích a podporují normální funkci zažívacího traktu. 
 

Chcete získat doplňky stravy Biopron zdarma?

Sledujte Biopron na Facebooku a zúčastněte se některé z našich soutěží, ve kterých o doplňky stravy Biopron soutěžíme.

Zdroj: www.healthline.comhttps://www.biopron.cz/product-catalog/rebalance/biopron-proenzymes
 

Přečtěte si více

Předchozí Další
  • Zdravá střeva jsou branou k podpoře zdraví po celý život

    Zdravá střeva jsou branou k podpoře zdraví po celý život

    Střeva jsou naším největším imunitním orgánem. Z dlouhodobého hlediska tak rozhodují o našem celkovém zdraví. Víte, že zdravý člověk má ve svých střevech přibližně 1000-1200 různých bakteriálních druhů a jejich složení je pro každého z nás unikátní tak, jako jsou naše otisky prstů? Vyspělý západní životní styl s typickými stravovacími návyky mají bohužel za následek sníženou diverzitu střevní mikrobioty a nerovnováhu střevního mikrobiomu. Rozmanitost střevní mikrobioty a rovnováha střevního mikrobiomu je ale zásadní pro naše celkové zdraví. Proto je důležité o svá střeva pravidelně, ideálně každý den, dobře pečovat.

    Přečtěte si
  • Proč je důležité podpořit správnou práci těla s cukry a tuky?

    Proč je důležité podpořit správnou práci těla s cukry a tuky?

    Proč je důležité udržovat si zdravý metabolismus a co pro to můžeme sami udělat? Na jaře začíná naše tělo regenerovat po dlouhé zimě, a právě proto je jaro vhodné období, kdy začít jíst zdravěji. Tím, co jíme, můžeme jednoduše podpořit zdraví našich střev. Ovlivnění střevní nerovnováhy je v současné době považováno za důležitou součást komplexního přístupu v prevenci metabolických onemocnění včetně diabetu 2.typu nebo zvýšené hladiny cholesterolu.

    Přečtěte si
  • Střevní mikrobiota a diabetes

    Střevní mikrobiota a diabetes

    Ukazují vaše laboratorní výsledky zvýšenou hladinu cukru v krvi? Užíváte léky na diabetes 2.typu? V tom případě byste měli věnovat zvýšenou pozornost nejen tomu, co jíte, ale i dostatečnou péči o svůj střevní mikrobiom. Ovlivnění rovnováhy střevní mikrobioty je současně s úpravou jídelníčku a správným pohybem považováno za důležitou součást komplexního přístupu v léčbě cukrovky, protože zdravý střevní mikrobiom může příznivě nebo negativně ovlivnit rozvoj a léčbu tohoto onemocnění.

    Přečtěte si
  • Vánoce plné štěstí, lásky a rodinné pohody

    Vánoce plné štěstí, lásky a rodinné pohody

    Vánoce jsou bezesporu těmi nejkrásnějšími svátky v roce. Jsou to dny, kdy se nám vybavují ty nejkouzelnější okamžiky z dětství. Velmi dobře si vzpomínáme na to, jak jsme s maminkou pekli vánoční cukroví a s tatínkem šli pro kapra, a to i přesto, že od té doby již pár desítek let uplynulo. Vánoce, jak my dospělí dobře víme, totiž nejsou o dárcích, ale o tom, být s těmi, kteří jsou našemu srdci nejbližší.

    Přečtěte si
  • Jaké jsou normální hodnoty cholesterolu?

    Jaké jsou normální hodnoty cholesterolu?

    Potřebujete udržet správnou hladinu cholesterolu v krvi? Tak zajisté dobře víte, že byste měli věnovat zvýšenou pozornost úpravě vašeho životního stylu. Zásadní roli pro naše celoživotní zdraví hrají také naše střeva. Ovlivnění rovnováhy střevní mikrobioty je proto současně s úpravou jídelníčku a aktivním pohybem považováno za důležitou součást komplexního přístupu v předcházení metabolických poruch, mezi které patří také vysoká hladina cholesterolu.

    Přečtěte si
  • Jak střevní mikrobiota ovlivňuje duševní zdraví?

    Jak střevní mikrobiota ovlivňuje duševní zdraví?

    Složení jídelníčku má zásadní vliv nejen na naše fyzické zdraví včetně normálně fungující imunity, ale také na zdraví duševní. Mikrobiota a duševní zdraví jsou totiž velmi úzce propojeny prostřednictvím systému osa střevo-mozek. Střevní mikrobiota ovlivňuje celkovou pohodu. A protože jde o obousměrnou komunikaci, náš psychický stav a emoce mohou ovlivňovat celkový stav střeva včetně složení mikrobioty. To, v jaké kondici jsou naše střeva, tak můžeme poznat i podle toho, jak se cítíme. Nevěříte? Tak si pojďme o mikrobiotě a duševním zdraví říct něco víc!

    Přečtěte si
  • Kolonoskopie – lepší je prevence, než něco zanedbat

    Kolonoskopie – lepší je prevence, než něco zanedbat

    Zdraví našich střev má zásadní vliv na celkovou kondici organismu, ovlivňuje imunitní systém a dokonce i naši náladu. Moderní životní styl a stravovací návyky však mohou vést k nerovnováze střevní mikrobioty, což zdůrazňuje význam vyvážené stravy a případně doplňkových probiotik. Důležitost pravidelných preventivních vyšetření, jako je kolonoskopie, roste s věkem, a měla by být součástí naší péče o zdraví.

    Přečtěte si
  • Jak podpořit rovnováhu střevní mikrobioty nejen na cestách

    Jak podpořit rovnováhu střevní mikrobioty nejen na cestách

    Sluníčko a teplé počasí je tady a s ním přichází čas grilování, dovolených, výletů a objevování nových míst, jak doma, tak v zahraničí. Se změnou prostředí souvisí též změna stravovacích návyků. V novém prostředí se setkáváme s pro nás novými mikroorganismy, ochutnáváme nová, neobvyklá jídla.

    Přečtěte si
  • Stres a střevní zdraví

    Stres a střevní zdraví

    Zdraví začíná ve střevech! I když to může znít jako hrubé nadhodnocení faktů, pravda je taková, že trávicí systém hraje obrovskou roli ve vašem celkovém zdravotním stavu, a stres tomu vůbec nepomáhá.

    Přečtěte si
  • Osa střevo-mozek

    Osa střevo-mozek

    Slyšeli jste už o tom, že existuje přímý vztah mezi mozkem a střevy? A víte, že pocit štěstí a pohody vašeho těla závisí na jejich propojení?

    Přečtěte si